Wanneer we het hebben over de duurzame energietransitie waar we de komende jaren mee te maken gaan krijgen, dan is er voor één begrip een belangrijke rol weggelegd; de circulaire economie. Maar waarom is dit eigenlijk zo? Wat houdt een circulaire economie precies in? En wat zijn de voordelen die we er allemaal aan gaan overhouden? In dit artikel gaan we op zoek naar een antwoord op al deze vragen.
Wat is een circulaire economie?
Laten we beginnen met het begrip zelf. Want wat is een circulaire economie nu eigenlijk precies? En dan met name met betrekking tot de energietransitie waar we mee te maken hebben?
Wanneer we het hebben over een circulaire economie, dan is er sprake van een economie waarin geen afval bestaat. Met andere woorden; alle afval die ontstaat, hergebruiken we. Zo ontstaat er als het ware een gesloten cyclus. Aan de ene kant produceer je specifieke materialen. En op het moment dat deze aan het einde van hun levensduur geraken, keren ze weer terug in de productieketen. Al met al gaat er op deze manier geen materiaal verloren. Erg belangrijk om bijvoorbeeld voor de duurzame energietransitie niet met tekorten te maken te krijgen. Maar ook voor andere aspecten in verschillende industrieën is een circulaire economie op verschillende vlakken een gewilde uitkomst.
Een dergelijke circulaire economie komt met een hoop verschillende voordelen. Vandaar dat het ook zo’n gewild doel is. De Europese Unie als geheel heeft besloten om in 2050 een volledig circulaire economie te hebben. Dit geldt dus op alle vlakken van de economie. Een CO2-neutrale, ecologisch verantwoorde economie, vrij van toxische materialen.
Voordelen circulaire economie
Intussen begrijp je deels waarschijnlijk al wel waarom een circulaire economie een slimme keuze is. Er zijn tal van redenen om dit als doel te stellen. Voor de duidelijkheid is het waarschijnlijk wel fijn om de verschillende voordelen op een rijtje te hebben. Het gaat dan bijvoorbeeld om:
- Minder uitstoot schadelijke gassen: Iets wat momenteel flink in de schijnwerpers staat, is de klimaatverandering. De uitstoot van bepaalde gassen zorgt ervoor dat de aarde flink aan het opwarmen is. Vooral CO2 is hiervoor verantwoordelijk. Het is dan op dit gebied ook hoog tijd voor verandering. Middels een circulaire economie is het mogelijk om minder uitstoot van schadelijke gassen te realiseren. Aangezien we alles gaan hergebruiken, is het niet meer nodig om alles opnieuw te produceren. De productie van materialen is verantwoordelijk voor maar liefst 45% van alle CO2-uitstoot. Tijd om hier verandering in aan te brengen.
- Geldbesparing: Tegelijkertijd gaat een circulaire economie ook voor een enorme geldbesparing zorgen. Zo is de EU bijvoorbeeld in toenemende mate afhankelijk van andere landen wat de toevoer van grondstoffen betreft. Hoe minder er hiervan zijn, hoe duurder zo ook worden. Bovendien kost het natuurlijk simpelweg geld wanneer je iedere keer alles weggooit en opnieuw blijft maken. Kies je voor recycling, dan ontstaat er geen afval meer. Ieder product wordt dan middels een innovatief proces weer omgezet in een nieuw product. Dit gaat hoe dan ook flink wat geld besparen.
- Minder grondstoffen vereist: Zoals al even kort aangegeven, gaat er in mindere mate behoefte zijn aan grondstoffen. En dit is om verschillende redenen een goede ontwikkeling. Aan de ene kant raken grondstoffen op een gegeven moment simpelweg op. Je kunt hier dus nooit oneindig op blijven vertrouwen. Aan de andere kant zorgt het verwerken van grondstoffen in veel gevallen voor uitstoot. En dan komen daar de stijgende kosten van de grondstoffen nog eens bovenop. Meer dan genoeg redenen dus om de grondstoffen voortaan links te laten liggen en uit te gaan van een circulaire economie.
- Stimulering innovatie: Al met al gaan we merken dat innovatie hierdoor flink gestimuleerd gaat worden. Doordat we gedwongen worden om op nieuwe manieren te denken en doen, ontstaan er nieuwe ideeën. Recycling gaat daardoor op een steeds efficiëntere en effectievere manier gebeuren. Door ‘slechte’ alternatieven voortaan definitief links te laten liggen, is er meer focus op wat er wel moet gebeuren. Innovatie is dan het logische gevolg.
- Meer banen: De verwachting is dat er in de EU alleen al 700.000 banen bij gaan komen als gevolg van de transitie naar een circulaire economie. En dat allemaal voor 2030. Dit is voor veel mensen natuurlijk goed nieuws. Hoe meer banen er zijn, hoe beter we het allemaal hebben. Zodoende zijn er ook voor de mensen die geen baan hebben meer dan genoeg redenen om blij te worden van deze transitie.
De circulaire economie zit eraan te komen, dat staat inmiddels vast. Hier gaan we met z’n allen veel plezier aan beleven. Zeker wat de inwoners van de EU betreft. Niet alleen op economisch vlak, maar zeker ook op ecologisch vlak. Want dat is toch zeker een van de grote pijnpunten van de tijd waarin we leven.