De financiële sector grijpt nu al de kansen in de circulaire economie

kansen in de circulaire economie

De financiële sector grijpt nu al de kansen in de circulaire economie

De financiële diensten in de circulaire economie zijn de afgelopen twee jaar sterk toegenomen. Zo zijn bijvoorbeeld aantal publieke aandelenfondsen gewijd aan de circulaire economie, gegroeid van 2 in 2018 naar 13 fondsen in 2021, waaronder de fondsen van toonaangevende instellingen, zoals BlackRock, BNP Paribas, Credit Suisse en Goldman Sachs. Het gecombineerde vermogen onder beheer in deze fondsen is gegroeid tot meer dan 8 miljard dollar, 10 a 26-voudige toename sinds december 2019.

Er is ook een aanzienlijke toename merkbaar van de kapitaalmarktactiviteit. Meer dan 35 bedrijfs- en staatsobligaties zijn uitgegeven ter financiering van circulaire economie-activiteiten sinds begin 2019, onderschreven of ondersteund door banken, onder andere Barclays, BNP Paribas, HSBC, ING Circular economy, en Morgan Stanley.

Een soortgelijke trend kan ook worden vastgesteld voor particuliere marktfondsen die investeren in circulaire economie-activiteiten, waaronder durfkapitaal, private equity en particulier vreemd vermogen, alsmede ook bankleningen, projectfinanciering en verzekeringen.

Bijvoorbeeld:

  • Intesa Sanpaolo heeft een kredietfaciliteit van 6 miljard euro gelanceerd voor de circulaire economie;
  • Morgan Stanley heeft een aparte divisie opgericht gemaand Plastic Waste Resolution om te verminderen en te verwijderen van 50 miljoen ton plastic afval dat in het milieu terechtkomt tegen het jaar 2030;
  • De Europese Investeringsbank (EIB) werkt samen met vijf van Europa’s grootste nationale banken en instellingen om een lenings- en investeringsinitiatief van 10 miljard euro te lanceren ten behoeve van de circulaire economie;
  • Verzekeringsmaatschappijen, waaronder AXA, ontwikkelen nieuwe oplossingen voor circulaire bedrijfsmodellen, zoals peer to-peer sharing.

In de eerste helft van 2020 deden circulaire economie-gerelateerde publieke aandelen fondsen 5,0 procent beter gepresteerd dan de Morningstar categoriebenchmarks.

Dit zijn de eerste positieve signalen die overduidelijk aangeven hoe belangrijk de circulaire economie nu al is voor de investeerders.